top of page
Foto van schrijverRedactie

Is dementie te voorkomen of te genezen?

Blog | Omgaan met dementie


Dementie is een complexe aandoening, die veroorzaakt wordt door wel vijftig verschillende factoren of andere ziekten. Er is op dit moment geen medicijn dat dementie kan voorkomen of genezen. Onderzoekers proberen inzicht te krijgen in de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van dementie. Wanneer bekend is hoe de ziekte ontstaat en zich ontwikkelt, wordt misschien duidelijk of dementie kan worden voorkomen of vertraagd.


Voorkomen van dementie?

Dementie wordt vaak veroorzaakt door ingewikkelde ziekteprocessen. Er zijn veel aanwijzingen dat een gezonde leefwijze het ziekteproces kan vertragen, maar ook wanneer iemand gezond leeft, kunnen deze processen (bijvoorbeeld het samenklonteren van alzheimereiwitten) helaas niet gestopt worden.

In april 2020 kwam in het nieuws dat onderzoekers een gen hebben ontdekt dat een rol speelt bij de ziekte van Alzheimer. Dit gen heeft invloed op de eiwitklontering die kenmerkend is voor deze ziekte. Deze ontdekking wordt gezien als een doorbraak in het alzheimeronderzoek. De onderzoekers keken namelijk op een heel nieuwe manier naar de ziekte. Ze keken niet naar de alzheimereiwitten zelf, maar naar de wijze waarop de eiwitten ontstaan. Betekent dit nu dat er een manier is gevonden om de ziekte van Alzheimer te voorkomen? Nee, helaas niet. Dit resultaat is één puzzelstukje van een heel grote puzzel.


Medicatie

Al is er geen therapie tegen dementie, er zijn wel enkele medicijnen die het ziekteproces enigszins vertragen, de gevolgen enigszins beperken en bij sommige mensen een – gering – gunstig effect hebben. Het effect van deze geneesmiddelen verschilt echter en is afhankelijk van de persoon en de vorm van dementie. De bijwerkingen kunnen eveneens sterk verschil len. Daarnaast kunnen medicijnen worden voorgeschreven tegen de

gevolgen van dementie, om angst, onrust, agressie, somberheid, slapeloosheid, pijn en wanen te verminderen.


Begeleiding

Je kunt begeleiding zoeken om jou en je naaste om te leren gaan met de impact van dementie. Een voorbeeld hiervan is dat je naaste technieken leert om informatie beter te onthouden. Het leren omgaan met gevoelens van onmacht, verdriet of frustratie kan eveneens centraal staan. Op https://dementiehoegajeermeeom.nl/ kun je veel tips en adviezen op dit gebied vinden. Ook kun je dit in als boek bestellen.


Tijdige diagnose

Tijdige diagnose is belangrijk. De arts zal eerst uitsluiten dat de symptomen veroorzaakt worden door andere – behandelbare – ziekten, zoals diabetes, depressie of de ziekte van Parkinson. Als de huisarts een vermoeden van dementie heeft, zal hij een test doen (bij vermoeden van de ziekte van Alzheimer) of doorverwijzen naar een specialist.


Tips om dementie mogelijk te vertragen

Zoals we eerder al schreven, is dementie vooralsnog niet te voorkomen. Toch blijkt uit recent onderzoek dat een gezonde leefstijl de kans op dementie met 30% kan verminderen. Dat geldt helaas niet voor iedereen en voor wie het wel en niet geldt, is van tevoren niet te zeggen. Ga er dus van uit dat onderstaande adviezen het risico op dementie kúnnen verminderen en het proces mogelijk vertragen als je naaste al dementie heeft.

Het algemene leefstijladvies is om gezond te eten, voldoende te bewegen en je brein te stimuleren door je in nieuwe dingen te verdiepen en nieuwe dingen te proberen. Je kunt ervan uitgaan dat wat goed is voor je hart, ook goed is voor je hersenen:

  1. Eet gezond: groenten, fruit, vermijd rood vlees, eet wel peulvruchten, ongebrande en ongezouten noten, vette vis en gebruik weinig zuivel.

  2. Rook niet, roken is slecht voor de hersenen.

  3. Beweeg voldoende of meer dan voldoende.

  4. Blijf op gewicht.

  5. Houd je bloeddruk op peil.

  6. Slaap voldoende.

  7. Daag je hersenen uit: verdiep je in onderwerpen waar je nog niets van weet, gebruik je creativiteit, voer taken uit die je moeilijk vindt, ga naar een museum waar je nog nooit bent geweest en zorg voor afwisseling in activiteiten.

  8. Beperk het gebruik van toegevoegde suiker.

  9. Wees sociaal actief.

  10. Vermijd langdurige stress.

Alle kleine stapjes helpen!

Je hoeft niet alle leefstijladviezen voor de volle 100% te volgen. Eén glas frisdrank per dag vervangen door water en één dag vegetarisch eten in combinatie met een wandeling kan al verschil

maken. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de app van MijnBreincoach heb kun je beter inzicht gekregen in de gezondheid van mijn hersenen. De app helpt me dagelijks bij het zetten van kleine stappen op weg naar een gezondere leefstijl.


Wat kun je nog meer doen?

Je ziet bij de tips staan dat je naast een fysieke gezonde levensstijl ook voor voldoende mentale uitdaging moet zorgen, creatief moet blijven en sociaal actief moet blijven. Dat zijn precies de zaken die je door te komen zingen bij een participatiekoor zult aantreffen:

Naast het feit dat dit een superleuke tijdsbesteding is waar je blij van wordt, blijkt het ook positief effect te hebben op de gezondheid en welzijn van zowel de mensen met dementie, als hun familie, vrienden, mantelzorgers en professionele verzorgers. Er zijn eerste indicaties beschikbaar uit kwalitatief onderzoek dat deelname aan een participatiekoor kan leiden tot verbeteringen in:

  • cognitieve functies en spraak

  • levensvreugde

  • sociale relaties

  • zorgrelaties

  • zelfvertrouwen

  • zelfstandigheid in leven/wonen

Wil je ook meedoen met een participatiekoor bij jouw in de buurt? Dan kan als zanger(es) met dementie, maar ook als mantelzanger(es) of beroepsmuzikant:







Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page